Това обяви главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров на съвместна пресконференция с френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан.
Наркотикът е задържан на територията на Франция снощи.

"В дирекцията на полицията постъпи оперативна операция за подготвен и осъществен трафик на кокаин от Южна Америка към страните от Западна Европа. Това е станало под прикритието на колите, участвали в ралито „Дакар”, разказа Лазаров. 

Съвместната операция е протекла при постоянен обмен от информация, което дало резултати, по неговите думи.

Вижте снимки >>

Установено било, че на кораб от пристанище в Чили, пътуващ за Франция, са превозвани камиони с коли с наркотици. В един от камионите били натоварени резервни гуми на участниците в ралито. Гумите били напръскани със специален спрей, за да минат през скенерите. Във всяка имало по 100 кг кокаин, като общото количество е 1400 кг чист кокаин от Боливия, предназначен за европейския пазар, обясни Лазаров.

Сумата е 273 млн. евро, продължават процесуално-следствените действия на територията на Франция и други европейски държави. Касае се за трансгранична група, в която участват граждани от различни държави, включително и българи, които са имали водеща роля”, уточни той.

Лазаров допълни, че продължават арести и тепърва ще се установи дали е имало и други доставки и колко пъти.

През 2013 година е задържан три пъти повече хероин и два пъти повече кокаин, отколкото през 2012 г., изтъкна главният секретар.

Удар върху световния трафик на наркотици


Френската полиция е получила сигнал от българските власти в началото на февруари. Сигналът е бил предаден от посолството на Франция в София. Френските полицаи проследили камиона, докато напускал пристанището на Хавър. Той бил съпровождан от лек автомобил. Двете коли били засечени вчера на отбивка за паркиране край магистрала в централната част на Франция и шофьорите, двама испанци на около 30 години, били арестувани, съобщава агенция Франс прес.

Смята се, че дрогата идвала от страни производителки, които са съседки на Чили, като Боливия и Колумбия. Камионът пътувал към Испания. Двамата испанци, които са арестувани във Франция, са смятани от разследващите като отговарящи за логистичната част на операцията. Двама предполагаеми организатори на трафика, и двамата българи, са били арестувани вчера в България, в района на Варна. Други арести ще последват в Испания в рамките на разследването, водено в сътрудничество с българските и испанските власти.

Случаят илюстрира, че трафикантите на дрога предпочитат пристанищата.

Операцията нанася тежък удар на международна мрежа за трафик на наркотици.

Френският вътрешен министър Манюел Валс приветства конфискуването на рекордното количество кокаин и го нарече историческо.Той уточни, че дрогата е била предназначена за европейския пазар.